Menopauza nu este o boala, ci o etapa fiziologica in viata femeilor. Varsta la care incepe sa se instaleze este, conform statisticilor, de 50 de ani. Sunt insa si cazuri in care semnele apar si mai devreme, la 40 de ani, de exemplu. Am stat de vorba despre menopauza cu Diana-Maria Bodean, medic specialist obstretica-ginecologie.
Ce inseamna de fapt menopauza? Ce se schimba in viata femeii?
Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstrelor si apare atunci cand secretia de hormoni sexuali (estrogeni si progesteron) inceteaza.
Cum bine este stiut, numarul fix de foliculi primordiali cu care ne nastem scade lunar prin ovulatie pana la consumarea acestora in totalitate.
Care sunt motivele pentru care la unele femei menopauza se poate instala mai devreme?
Un rol important in stabilirea cauzei aparitiei menopauzei precoce il are anamneza. Varsta la care mama, bunica, sora au intrat la menopauza ne demonstreaza faptul ca mostenirea genetica joaca un rol important.
De asemenea, varsta de aparitie a primei menstruatii, numarul de sarcini, durata alaptarii si tipul de contraceptie folosit pe parcursul vietii sunt in stransa legatura cu aparitia menopauzei.
Care este simptomatologia care ar trebui sa le determine pe femei sa consulte medicul specialist?
Absenta menstrelor dintr-odata sau menstre rare, la 2-3 luni, sau menstre mai dese, la 2-3 saptamani, sunt principalele simptome ce trebuie sa ne faca sa programam un consult ginecologic cat mai repede posibil.
De ce considerati foarte important consultul de specialitate la medicul ginecolog in aceasta perioada?
O pacienta care vine la cabinet pentru aceste probleme trebuie abordata din mai multe puncte de vedere, consultul clinic general pe aparate si sisteme avand un rol important.
Afectarea glandei tiroide in premenopauza sau menoupauza este des intalnita, iar unele simptome pot fi confundate cu cele determinate de menopauza.
De asemenea, patologia mamara este foarte frecventa in aceasta perioada a vietii femeii.
Si toate acestea pot fi observate din timp prin consultul ginecologic anual, acesta avand un rol important atat in diagnostic, dar mai ales in preventie.
Recomandati un protocol de urmat femeilor pentru a trece mai usor prin aceasta perioada?
Este bine de stiut ca pana la instalarea completa a menopauzei, contraceptia trebuie urmata prin protectie locala sau dispozitiv intrauterin intrucat exista inca risc de sarcina nedorita.
Avand in vedere pierderea rapida de masa osoasa intalnita in primii ani de menopauza, un rol important il are si preventia osteoporozei si trebuie luate, de asemenea, masuri.
In ceea ce priveste cresterea in greutate, aceasta poate fi controlata prin dieta stricta si prin miscare fizica.
Inainte de instalarea menopauzei, in perioada in care simptomele sunt evidente, considerati potrivita administrarea produselor pe baza de fitohormoni pentru atenuarea manifestarilor neplacute? Va rog sa argumentati opinia.
Da. Preparatele din plante sunt o alternativa la terapia de substitutie hormonala si utilizarea regulata a fitohormonului ajuta la diminuarea, chiar eliminarea, principalelor simptome ale menopauzei, imbunatatind semnificativ calitatea vietii.
Mastrelle Meno I se afla pe lista recomandarilor dvs. pentru atenuarea simptomelor specifice menopauzei? Care considerati ca sunt atuurile produsului si care este perioada de administrare recomandata de dvs.?
Da. Mastrelle Meno I este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale si vitamina B6, ce calmeaza semnificativ simptomatologia specifica menopauzei.
Doza recomandata de 1 maxim 2 capsule pe zi, precum si observarea primelor efecte benefice dupa doar 2 saptamani cresc semnificativ complianta pacientelor la tratament.
Din experienta dvs., care sunt beneficiile aduse de utilizarea Mastrelle Meno I?
Mastrelle Meno I amelioreaza semnificativ simptomatologia menopauzei, precum bufeurile, transpiratiile nocturne, combate oboseala, tulburarile de somn, nelinistea si iritabilitatea.
Este un preparat folosit cu succes si pentru doamnele cu contraindicatii in ceea ce priveste terapia de substitutie hormonala.
In timpul menopauzei, majoritatea femeilor se confrunta cu uscaciune vaginala. De ce apare uscaciunea vaginala si cum se poate trata?
Uscaciunea vaginala sau atrofia vaginala este frecvent intalnita in randul femeilor care au ajuns la perioada de menopauza si este cauzata in principal de scaderea nivelului de estrogeni, acest hormon avand rol in pastrarea elasticitatii mucoasei vaginale. Uscaciunea vaginala poate fi declansata si de multe alte cauze, precum alterarea starii generale de sanatate, anumite medicamente si probleme psihologice.
Tratamentul cel mai frecvent folosit pentru uscaciunea vaginala in perioada menopauzei este terapia cu estrogen topic pentru restabilirea nivelurilor de estrogen, insa acesta, folosit pe termen lung, poate avea reactii adverse, precum sangerare pe cale vaginala sau durere la nivelul sanilor. Tocmai din aceste motive, in cazul unei terapii de lunga durata, preferam preparatele pe baza de fitoestrogeni.
Care sunt beneficiile utilizarii Mastrelle Madame 45+ si care este perioada de administrare recomandata de dvs.?
Mastrelle Madame 45+ contine extract de soia si acid hialuronic ce favorizeaza rehidratarea stratului superior al mucoasei vaginale, formand un film protector ce imbunatateste calitatea tesutului vaginal.
In ceea ce priveste schema de tratament, aceasta difera in functie de intensitatea simptomatologiei. Este recomandat a se aplica o data la 3-4 zile local, la nivel vaginal.
Fiind un preparat pe baza de fitoestrogeni, Mastrelle Madame 45+ nu prezinta contraindicatiile terapiei hormonale si nici reactiile adverse ale acesteia, motiv pentru care poate fi folosit pe o perioada mai indelungata.
Forma de prezentare a Mastrelle Madame 45+, de gel vaginal, cu textura usoara sub forma unei emulsii, creste semnificativ complianta pacientelor la tratament.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
1.8K
Cum să îți îngrijești pielea la menopauză
Crezi ca esti pregatita macar pentru „cele mai discutate” simptome alte menopauzei (bufeurile, transpiratiile nocturne, insomnia, cresterea in greutate si iritabilitatea), dar te-ai pregatit pentru schimbarile prin care va trece...
2.7K
Fii feminină chiar și după 40 de ani
S-o recunoastem! Pentru cele mai multe femei, uscaciunea vaginala nu este chiar cel mai popular subiect de discutie. Si totusi este o problema foarte reala si foarte des intalnita mai...