Secretii abundente cu miros intepator, mancarimi, senzatie de arsura, uscaciune, dureri in timpul actului sexual; aproape orice femeie va recunoaste macar unul dintre aceste simptome si pentru multe dintre noi, acestea fac parte din viata noastra, a femeilor, zi de zi. Adoptam solutii de moment care insa nu ne rezolva problema. Pastram tacerea pentru ca suntem jenate sa discutam despre acest subiect. Nu putem trece peste pudoarea de a vorbi sincer despre problemele noastre si recurgem la solutii fara a cere sfatul specialistului, de aceea de multe ori nu reusim sa tratam cauza, ci doar temporar efectul.
Este insa o mare greseala deoarece, netratate, aceste probleme, initiale minore, pot deveni cu adevarat importante. Infectiile si alte probleme ale vaginului pot afecta nu doar viata sexuala, ci pot influenta fertilitatea sau, chiar mai grav, pot conduce la cancer de col uterin. Asadar, nu mai astepta, este timpul sa ceri sfatul spacialistului.
Candidoza si vaginita bacteriana
Candidoza este infectie micotica ce este cauzata de ciuperci, in special de Candida albicans. O infectie cu candida poate fi recunoscuta datorita mancarimii, senzatiei de arsura, rosetei si secretiei albe, granulare („scurgere alba”).
Vaginita bacteriana este o infectie vaginala cauzata de tulpini patogene precum Gardnerella vaginalis si Trichomonas vaginalis. Cele mai intalnite simptome constau in secretii abundente, de culoare alb-galbuie-cenusie, cu miros neplacut „de peste”, care se inrautateste dupa contactul sexual. Pot aparea iritatii, mancarimi si dureri in timpul actului sexual.
Apeleaza la un specialist. Acesta iti va prescrie un tratament adecvat in functie de severitatea si complicatiile afectiunii. Daca deja ai facut acest lucru insa tot nu reusesti sa scapi de infectia care nu conteneste sa reapara, este bine sa incepi sa privesti lucrurile din alta perspectiva..
Stiati ca?
Antibioticele, indiferent de calea de administrare, distrug bacteriile patogene, dar si flora saprofita, ceea ce duce la crearea unui mediu favorabil reinfectarii cu ciuperci precum Candida albicans ce nu sunt sensibile la actiunea antibioticelor.
Administrarea de contraceptive orale, nivelul scazut al estrogenilor din timpul alaptarii, precum si cantitatile mari de cortizol (hormonul stresului) din stresul cronic sunt situatii ce determina scaderea sintezei de glicogen si acid lactic, ceea ce duce la dezechilibrarea pH-ului si a florei saprofite.
Pe parcursul menstrautiei, pH-ul vaginal este mai putin acid (pH ≥ 6) deoarece, odata cu eliminarea sangelui menstrual, este eliminat si acidul lactic prezent in vagin. Mai mult decat atat, numarul lactobacililor de la nivelul mucoasei vaginale scade deoarece acestia, in loc sa ramana la nivelul epiteliului vaginal care acopera mucoasa vaginala, se leaga de sangele menstrual si sunt eliminati. Prin urmare, menstruatia devine un factor de risc pentru mentinerea florei vaginale sanatoase, fapt ce explica de ce multe femei reclama adesea disconfort vaginal dupa menstruatie.
Sperma este un agent alcalinizant care reduce aciditatea vaginala si mentine pH-ul crescut (pH = 6-7) timp de cateva ore dupa contactul sexual, creind un mediu favorabil dezvoltarii patogenilor. Prin urmare, datorita prezentei spermei in vagin, mecanismele naturale de aparare sunt neutralizate. Aceasta poate explica de ce multe femei sufera de disconfort vaginal dupa perioadele cu relatii sexuale frecvente.
Trichomonas vaginalis, una dintre tulpinile cel mai adesea incriminate in infectiile vaginale, are capacitatea de a supravietui in apa din jacuzzi si in apa clorinata din piscine, femeile care frecventeaza des piscina fiind expuse la infectii vaginale.
In perioada de menopauza si postmenopauza, nivelul de estrogen este scazut, epiteliul vaginal se subtiaza si se dezhidrateaza, iar procesul de producere a glicogenului, respectiv a acidului lactic este intrerupt. In consecinta, pH-ul vaginal creste, atingand valori intre 4,5 si 5,5, fapt ce explica de ce femeile aflate in aceasta perioada sunt mai susceptibile la infectiile vaginale.
Terapia medicamentoasa pentru infectiile vaginale are in vedere doar eradicarea microorganismelor patogene, insa, conform nenumaratelor studii efectuate, s-a constat ca, in ciuda ratei mari de vindecare in prima luna dupa tratamentul traditional (70,5-80%), rata recurentei infectiilor vaginale la 3 luni de la tratament este de 50%, urcand la 80% la 12 luni dupa tratament. Acest lucru se intampla deoarece, odata cu indepartarea bacteriilor patogene, sunt indepartati si lactobacilii, creandu-se astfel un teren favorabil reinfectarii cu microorganisme patogene.
In timp ce femeile se confrunta, pe parcursul vaginitelor, cu o multitudine de simptome deranjante, barbatii sunt asimptomatici, de aceea ei nu urmeaza un tratament specific. In urma contactului sexual, partenera este reinfectata, creandu-se astfel un cerc vicios in care se invarte fara a sti ce face grestit, de ce nu reuseste sa scape de aceasta problema.
Ce poti face?
Solutia este foarte simpla: terapia infectiilor vaginale nu ar trebui sa aiba in vedere doar eradicarea patogenilor, ci ar trebui totodata sa urmareasca si refacerea florei si a pH-ului vaginal, restabilind astfel mecanismele fiziologice, naturale de aparare impotriva patogenilor.
Mastrelle Flora Plus este o gama inovatoare ce abordeaza infectiile vaginale din cele doua perspective: impiedicarea dezvoltarii patogenilor si refacerea florei saprofite normale si a pH-ului fiziologic.
Mastrelle Flora Plus contine ingredientele pure, atent selectionate, combinate cu vitamine si extracte vegetale standardizate: complex pebiotic bio-activ, D-xylitol, acid lactic, vitamine, acid hialuronic, extracte naturatle de echinacea, musetel si castan salbatic.
D-xylitolul inhiba in mod selectiv patogenii in timp ce complexul prebiotic stimuleaza cresterea lactobacililor, mecanism sustinut si de vitamina C si acidul lactic prin scaderea pH-ului vaginal si restabilirea conditiilor fiziologice pentru dezvoltarea lactobacililor.
Saponinele din extractul de castan salbatic curata in mod delicat mediul intravaginal avand efect antiaderent pentru patogeni.
Extractul de Echinacea are proprietati antifungice in timp ce extractul de musetel are proprietati antibacteriene si amelioreaza simptomele asociate vaginitei bacteriene precum mancarimile, arsurile si inflamatia, regenerand totodata si mucoasa vaginala alterata.
Datorita compozitiei complexe Mastrelle Flora Plus ajuta in tratamentul vaginitelor bacteriene si fungice, impiedicand dezvoltarea tulpinilor de Candida albicans, Trichomonas vaginalis si Gardnerella vaginalis, restabileste pH-ul si reface flora vaginala saprofita.
Poti comanda produsele noastre de aici.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
2.7K
Cum să-ți îngrijești pielea și tenul după 50 de ani
Pielea are nevoie de atenția noastră la orice vârstă, dar mai ales după 50 de ani, când începe să-și piardă din strălucire și elasticitate. Chiar dacă trecerea anilor își pune...
2.8K
40% dintre femei se confruntă cu insomnii în jurul vârstei de 50 de ani
In medie, 12% dintre femei au probleme cu somnul. Cu cat se apropie de 50 de ani, procentul creste dramatic la 40%. Problemele legate de somn devin mai comune si...