In medie, 12% dintre femei au probleme cu somnul. Cu cat se apropie de 50 de ani, procentul creste dramatic la 40%. Problemele legate de somn devin mai comune si se inrautatesc in timpul premenopauzei.
Ce inseamna un „somn bun”? 7-8 ore de somn neintrerupt pe noapte! Vei spune ori ca n-ai nevoie de atat de mult, ori ca ai nevoie de mult mai mult. In general, daca te trezesti periodic in timpul noptii si simti sa somnul nu este odihnitor, atunci e clar ca nu ai parte de un somn bun.
Bufeurile si transpiratia, cele mai intalnite simptome ale menopauzei, pot face ca somnul sa fie dificil. Potrivit specialistilor, aproximativ 61% dintre femeile aflate la menopauza au probleme de somn. Insomnia la menopauza poate duce la alte probleme, cum ar fi somnolenta in timpul zilei.
Pentru femeile aflate la menopauza, scaderea productiei de anumiti hormoni – estrogen si progesteron – poate creste probabilitatea de a dezvolta apnee obstructiva in somn, potrivit specialistilor. Acesti hormoni ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise prin tonifierea muschilor din gat. Cand hormonii scad, creste riscul aparitiei apneei obstructive in somn.
Vestea buna este ca insomnia la menopauza este temporara. Insomnia va trece odata cu menopauza. Pana atunci, daca iti creezi un mediu odihnitor, daca respecti o rutina de somn si daca vei evita sa dormi in timpul zilei, cu siguranta te vei odihni mai bine noaptea.
Mentine dormitorul racoros, la aproximativ 18 ° C.
Utilizeaza perdele si draperii opace pentru a bloca toata lumina. Chiar si putina lumina iti poate perturba somnul, mai ales in timpul menopauzei. Incearca sa pui perdele si draperii opace la ferestre, pentru a nu permite luminii sa patrunda in camera.
Renunta la tehnologie in dormitor. Luminile unei tablete, a unui telefon, a unui televizor sau a unui laptop iti pot perturba somnul.
Stabileste ora de culcare. Daca vei merge la culcare la o ora constanta, in fiecare seara, vei avea parte de un somn mai bun. Stabileste o ora de culcare si asigura-te ca esti deja in pat, cu luminile stinse, pana la acel moment. Daca vei continua in acest mod, iti va fi mult mai usor sa adormi si vei avea un somn odihnitor. De asemenea, ar trebui sa va stabilesti si o ora in care sa te trezesti dimineata, in fiecare zi. Acest lucru iti ajuta creierul sa intre intr-o rutina si sa inteleaga clar cand este si cand nu este timpul de somn.
Fa ceva care te ajuta sa te relaxezi inainte de culcare. Incearca sa citesti o carte, sa asculti muzica sau sa faci o baie calda, chiar inainte de culcare. Aceste activitati nu numai ca ajuta creierul sa realizeze ca este timpul pentru somn, ci te pot ajuta sa te deconectezi de stresul zilei.
Imbraca-te cu pijamale largi si usoare. Pijamalele ar trebui sa te ajute sa te simti confortabil, nu sa simti ca te sufoci. Alege pijamale dintr-o tesatura usoara si respirabila, cum ar fi bumbacul sau inul. Aceste materiale te ajuta sa suporti mai usor bufeurile, in timp ce dormi.
Evita sa dormi in timpul zilei. Daca vei dormi in timpul zilei, chiar si pentru putin timp, nu vei mai dormi profund noaptea. Daca, totusi, esti foarte obosit si simti nevoia de putin somn, ai grija sa nu dormi mai mult de 20 de minute.
Introdu in programul zilnic cel putin 30 de minute de activitate fizica – fie ca e vorba de mers, gradinarit sau o plimbare cu bicicleta, activitatea fizica usoara ajuta la reducerea stresului si poate contribui la obtinerea unui somn odihnitor.
Evita cofeina si alcoolul. Daca vei consuma prea multa cafea sau alcool, iti dai peste cap programul de somn. Incearca sa reduci la minimum cantitatea de cofeina si alcool pe care o consumi, mai ales inainte de culcare. Daca simti ca ai nevoie de putina cofeina, incearca sa ramai la o singura ceasca de cafea, la inceputul zilei.
Masa de seara ar trebui luata cu cateva ore inainte de culcare. Consumul unei cine bogate te poate face sa te simti obosi si iti poate perturba capacitatea de a dormi profund. Incearca sa iei cina cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare. Acest lucru ofera corpului timp suficient sa digere mancarea.
Si foarte important! Mergi la toaleta inainte sa te bagi in pat.
Daca insomnia te viziteaza din cand in cand, atunci iti recomandam Bien Dormir Forte. Prin combinatia de extract uscat de passiflora, mac californian si melatonina, contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi si la atenuarea tulburarilor de somn. Poti lua o capsula pe seara daca lucrezi pe timp de noapte sau in conditii de iluminare artificiala, daca schimba fusul orar, ai o perioada super incarcata sau te confrunti cu o oboseala cronica. De asemenea, BienDormir Forte este recomandat si persoanelor varstnice, la care secretia fiziologica de melatonina este redusa.
In cazul in care insomnia ta este cronica, iti recomandam Bien Dormir Rapid. Prin continutul sau de extract uscat de valeriana, passiflora si mac californian, produce o stare de relaxare necesara instalarii somnului, imbunatateste calitatea acestuia, asigurand functionarea organismului in conditii optime. Bien Dormir Rapid vine in sprijinul persoanelor care au tulburari ale duratei si calitatii somului, insomnii cauzate de starile de neliniste, stres sau tensiune nervoasa.
Pentru calmarea bufeurilor, transpiratiilor nocturne si starilor de iritabilitate, iti recomandam Mastrelle Meno I. In perioada de instalare a menopauzei, combinatia dintre extractele de Cimicifuga racemosa si Vitex agnus-castus are efecte pozitive asupra bufeurilor, transpiratiilor nocturne si tulburarilor de somn. Extractul de Rhodiola rosea amelioreaza semnificativ anxietatea, stresul si alte stari emotionale negative, iar melisa induce instalarea unei stari de relaxare si calm, necesara restabilirii echilibrului emotional. Vitamina B6 este deseori denumita vitamina „antistres” deoarece reduce efectele negative ale stresului asupra sistemului nervos, ajutand la reglarea somnului si a bunei dispozitii.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
BienDormir Rapid, capsule
Produs cu ingrediente active 100% naturale, concentrat, care vine in...
BienDormir Forte, capsule
Produs cu ingrediente active 100% naturale, concentrat, care vine in...
Mastrelle Meno 1
Mastrelle Meno I este un supliment alimentar care calmeaza simptomatologia...
3.3K
Efectele zahărului asupra pielii
Consumul excesiv de zahăr poate avea un impact negativ asupra procesului de îmbătrânire a organismului uman și poate duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi: obezitatea,...
2.9K
Cum să previi sau atenuezi vergeturile
Ai fost insarcinata sau te-ai ingrasat si ai slabit brusc, iar acum te confrunti cu inesteticele vergeturi? Vestea buna este ca vergeturile nu reprezinta o...