45 +

Liniste interioara, multumire de sine, dorinta de noutate, dar lipsita de temeri. Asta simte femeia ajunsa la 45 de ani. Cunoaste perfect drumul pe care paseste, iar uneori isi mai doreste sa calce si pe poteci neumblate pana atunci. Are sentimentul ca nimic nu o mai poate surprinde pentru ca a avut suficient timp sa-si descopere si sa-si accepte feminitatea.

Din punct de vedere sexual, acesta este momentul de redesteptare pentru ca acum are energie si timp sa se bucure de viata de cuplu. Si o face din plin!

Pe masura ce se apropie de menopauza, adica in jurul varstei de 50 de ani, dorinta sexuala a femeii incepe insa sa se diminueze din cauza schimbarilor hormonale prin care trece. Ciclurile menstruale devin neregulate, productia de estrogeni scade, iar cea de progesteron se afla la limita inferioara a normalului.

Nivelul scazut de estrogeni duce la uscarea mucoasei vaginale care in timp poate provoca subtierea peretilor vaginali si atrofia vulvara. Tocmai de aceea femeia poate simti disconfort si chiar durere in timpul contactului sexual si se poate confrunta mult mai des cu infectii urinare si vaginale.

Odata cu premenopauza si apoi menopauza, femeia trece si prin tot felul de stari, de la iritabilitate, anxietate, tulburari de memorie, insomnii la modificari ale libidoului. Toate aceste schimbari de dispozitie pot provoca probleme in cuplu, iar uneori pot duce chiar la disparitia relatiilor sexuale.

Daca te regasesti…

  • Nu lasa menopauza sa iti afecteze viata! In timp, ea poate duce la depresie, scaderea calitatii vietii sexuale si de cuplu. Fii deschisa și discuta cu partenerul despre ceea ce ti se intampla pentru ca doar impreuna puteti pastra echilibrul emotional al cuplului.
  • Aplica un gel care sa ajute la formarea unui film protector, sa rehidrateze, sa asigure o buna lubrefiere si sa imbunatateasca calitatea tesutului vaginal.
  • Relaxeaza-te in fiecare zi! Mai ales in cazul femeilor care sufera de uscaciune vaginala, stresul este mult mai mare. Teama de durere impiedica procesul de excitatie sexuala, peretii vaginali nu se lubrifiaza bine, iar penetrarea devine dureroasa.
  • Preludiul este cheia succesului! Acorda timp suficient acestei etape. Chiar daca barbatii sunt uneori tentati sa treaca peste aceasta etapa, explica-i partenerului ca pentru tine este extrem de importanta pentru o viata sexuala buna.
  • Alege un lubrifiant pentru mai multa placere! Uscaciunea vaginala duce la o senzatie de disconfort in timpul actului sexual. Tocmai de aceea este important sa folosești un gel lubrifiant pentru intensificarea placerii si pentru inlaturarea disconfortului in timpul actului sexual datorita uscaciunii vaginale.
  • Pentru ingrijirea zilnica alege un produs care sa calmeze iritatiile si sa refaca mucoasa genitala, sa reduca senzatia de disconfort si sa asigure pH-ul optim de 3,5.