14 – 18 Ani

Odata cu prima mentruatie, fetita de odinioara devine incet, incet femeie. Teama, nesiguranta, neplacerea, vina pot fi doar cateva dintre sentimentele care par sa puna stapanire pe fetita ce face primii pasi spre descoperirea corpului si a sexualitatii ei. Isi doreste sa devina femeie, dar in acelasi timp tanjeste dupa perioada cand ingrijorarile nu ii erau cunoscute.

Cu toate acestea, se lasa purtata de acest carusel de stari si sentimente pe care le experimenteaza din dorinta de a afla cine este cu adevarat. E cand rebela, cand sexi, cand copilaroasa, isi cauta mereu modele, dar parca niciunul nu o multumeste pe deplin.

Aceasta este perioada cand femeia in devenire are nevoie de sprijin emotional. Prima menstruatie poate fi traumatica pentru ca nu stie la ce sa se astepte. Are dureri abdominale sau lombare, este mai agitata, sensibilitatea la nivelul sanilor creste, iar, de multe ori, acneea devine mai accentuata. Din punct de vedere emotional, trece foarte usor de la o stare la alta pentru ca nivelul de estrogen fluctueaza pe parcursul ciclului menstrual.

Daca te regasesti…

  • Nu te speria. Menstruatia este un proces natural, nu o complicatie. Daca ai intrebari, nu ezita sa ceri ajutor.
  • Daca ai inceput viata sexuala, tine minte ca este important sa te protejezi.
  • Nu te invinovati daca simti disconfort sau chiar durere in timpul actului sexual. Teama de durere impiedica procesul de excitatie sexuala, peretii vaginali nu se lubrifiaza bine, iar penetrarea devine dureroasa. Acorda importanta preludiului si convinge-ti partenerul sa folositi un gel lubrifiant pentru intensificarea placerii si pentru inlaturarea disconfortului datorat uscaciunii vaginale.
  • Daca esti virgina, evita tampoanele de uz intern.
  • Acorda importanta igienei intime. Foloseste pentru ingrijirea zilnica un produs care sa asigure pH-ul optim de 3,5.